Klippning

Allmänna klippråd

En gräsmatta ska klippas regelbundet under säsongen. När gräset växer som mest ska gräsmattan klippas 3-4 gånger per vecka. Att klippa en gräsmatta 1 gång i veckan är alltså inte tillräckligt under växtsäsongen!

Vi rekommenderar att gräsmatta bör ha en klipphöjd på 34 – 45 mm. Alltför låg klipphöjd kan resultera i onaturlig uppkomst av ogräs, sämre slitageförmåga, samt att grässorten ängsgröe (som står får slitstyrkan i gräsfröblandningar) riskerar att dö ut. Vissa grässorter tål lägre klipphöjd, exempelvis green-blandningar brukar tåla låg klipphöjd.

Klipp ej vid torka!

Vid perioder av torka bör inte en gräsmatta klippas (om den inte vattnas varje dag). Det gröna strået fungerar då som vattenreservoar för roten och skyddar gräsplantan från uttorkning. En god regel är att om gräsmattan växer och är frodig kan den klippas regelbundet, är gräsmattan gul pga torka bör man undvika klippning.

När ska man klippa en färdig gräsmatta på rulle?

Om du nyligen har lagt rullgräs kan första klippningen ske efter ca två veckor. Klipparen ska vara inställd på högsta klipphöjd; maximalt får en tredjedel av stråets längd klippas bort. Gräsklippare med uppsamlare rekommenderas annars måste gräsklippet tas bort från gräsmattan. Annars kan klippet kväva gräsmattan! Efter ca 3 klippningar kan gräsklippet ligga kvar (om det inte är mycket klipp). De första klippningarna ska ske med en vanlig gräsklippare (ej robotgräsklippare).

Gräsklippare

Vi rekommenderar motordriven gräsklippare

Det finns en uppsjö av gräsklippare som uppfyller sin funktion, det nästan svårt att hitta en “dålig”. Vi rekommenderar att ha en motordriven gräsklippare dvs ej handjagare. Det är svårt och jobbigt att klippa en tät och fin gräsmatta med en handjagare. Motordrivna gräsklippare är antingen bensin-, sladd- eller batteridrivna. Det brukar vara olika från person till person vilket man föredrar. En del finner bensindrivan pålitliga och robusta, andra uppskattar att sladdrivna ofta är mer tystgående och har samtidigt bra räckvidd. Medan andra tycker att batteridrivna är tysta, lätta och utan sladd. Välj en modell som du är bekväm med och som du faktiskt kommer att använda!

Multiklipp eller uppsamlare?

Multiklipp eller uppsamlare är en fråga som ständigt diskuteras. Generellt är multiklipp bra så länge du inte har ogräsproblem i gräsmattan. Klippet finfördelas omvandlas till näring när det förmultnar, även ev. ogräs finfördelas. En uppsamlare är alltså att rekommendera om du har ogräs i gräsmattan och inte vill att det sprids. En uppsamlare kan även vara bra om du hellre klipper sällan. Klipper du sällan brukar det också bli mycket klipp och för mycket klipp kan kväva gräsmattan inunder.

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare är ett bra alternativ för dig som inte vill tänka på gräsklippning. Välj en robotgräsklippare som har fått bra betyg i tester. Tänk på att en robotgräsklippare också kan gå sönder (oftast är det elektroniken som strular) och att det därför kan vara klokt att kolla så att det finns service lättillgängligt, både 1 och 2 säsonger framåt. Första gången en robotgräsklippare släpps ut på gräsytan kan gräsmattan komma att se gul och vissen. Gödsla en omgång och vattna om det är varmt ute 1 gång per dag tills gräsmattan är grön igen. Det brukar ta ca 1-2 veckor. Klipp inte med robotgräsklippare vid torkperiod!

Vässa knivarna!

Ingen gräsklippare kan klippa med dåliga knivar (eller rakblad). Tänk på att vässa knivarna (eller byta rakbladen) regelbundet . Minst 2-3 gånger per säsong bör knivarna vässas, annars blir topparna på grässtråna gula.

UNDERLAG OCH SKÖTSEL

UNDERLAGET > UTLÄGGNINGVATTNINGGÖDNING > KLIPPNING