Kontakta Oss FÖr Rådgivning och PRISFÖRFRÅGAN
Eskilstuna 016 – 70 700
Stockholm 08 – 531 707 25
Uppsala 018 – 26 26 46
Västerås 021 - 80 33 00

  HUR SKÖRDAS GRÄSMATTOR?

  Startbild-gräsfältOdling av färdig gräsmatta sker på stora och öppna fält, precis som många andra grödor. I huvudsak odlar vi på mullrikt jord som naturligt ger en mer lättskött gräsmatta. Våra odlingar ligger på flera gårdar runtom i Eskilstuna kommun.Gräspallar

  Vi vårdar gräsmattan i 1,5-2 år

  Våra gräsmattor är normalt minst 18 månader gamla innan de skördas. Det tar tid innan gräsmattan växer sig tät och tills rotsystemet är tillräckligt utvecklat för att gräsrullen ska hålla ihop. Det är av största betydelse för gräsets kvalitet att alla delprocesser från sådd till skördning sköts med noggrannhet och av duktiga och utbildade medarbetare.

  Väder och vind påverkar naturligtvis gräsmattans tillväxt, detta till trots har Gräscenter AB en väldokumenterad hög kvalitet på sina gräsmattor. Mer än 35 års erfarenhet av professionell produktion av färdiga gräsmattor i kombination med nya kunskaper är grundstenarna i vår verksamhet.

  “Vi måste planera nu vad vi ska sälja om 2 år”

  Utmaningen för oss är att veta hur många gräsrullar vi kommer att sälja om 2 år. Det är idag vardagsmat för oss att planera vår försäljning 2 år i förväg trots att det är få kunder som vet hur många kvm rullgräs de kommer att köpa om 2 år.

  Klippningen är ett heltidsjobb

  Vi har en medarbetar vars enda uppgift är att klippa våra gräsmattor. Och oftast växer gräsmattan fortare än vad en person hinner klippa, därför hjälps vi åt att klippa under växtperioden. Och till skillnad från oss tar gräset aldrig semester!

  SKÖRDNING AV FÄRDIGA GRÄSMATTOR

  Skördning sker efter beställning och med så kort tid som möjligt mellan upptagning och leverans till kund. Gräsmatta i lager förekommer inte eftersom färdig gräsmatta är en färskvara.

  Med hjälp av specialtillverkade ”gafflar” på traktorer (se nedersta bilden)  transporteras gräspallarna från åker till lastningsplats, där det avhämtas eller levereras vidare ut till kund via lastbilar.

  “Tänk er en osthyvel, så fungerar vår skördare”

  Gräset skördas med automatiska gräsupptagare (Hytek), som skär av rötterna på gräset ”som en osthyvel” från marken och sedan rullas det ihop till rullar som läggs på en pall. För att behålla stabiliteten i pallarna under transporten till lastplatsen nätas gräset på pallarna. Trots nätet måste alltid gräspallarna lastsäkras vid transport på väg för att gräspallarna inte ska välta eller falla isär under transporten.

  Bärartraktor