Vanliga frågor

 

 

 

Hur räknar man ut det antal kubikmeter jord?

Antal kvm * höjden på jordlagret

(Kvadratmeter (kvm) = längden * bredden)

 

 

 

 

 

 

 

 

Exempel
Anna ska beställa jord till sin tomt som är 20 meter lång och 10 meter bred. Hon vill beställa ett jordlager på 10 cm.

20 meter * 10 meter = 200 kvm
10 cm jord = 0,1 meter
200 * 0,1 = 20 kubikmeter jord som Anna behöver beställa.

Anna har även en yta som är formad som en triangel som är 20 meter lång och 10 meter bred. Hon vill även  där ha ett jordlager på 10 cm.

(20 meter * 10 meter )/2 = 200 kvm / 2 = 100 kvm
10 cm jord = 0,1 meter
100 kvm * 0,1 meter = 10 kubikmeter jord som Anna behöver beställa.

Totalt behöver Anna beställa 20 + 10 kubikmeter = 30 kubikmeter jord till sina två ytor.

När på dagen kommer leveransen?

Till de flesta orterna som, exempelvis Uppsala och Storstockholm, kommer leveranserna på förmiddagen (kl 6- 14). Chaufförerna lägger upp sin runda själva och prioriterar de största posterna först. Kunder som har beställt större mängder behöver längre tid på sig att rulla ut sin gräsmatta. Generellt vill chaufförerna gärna starta tidigt med kunderna som ligger i områdena där trafiken blir för tät senare under morgonen. Detta för att undvika köer och trafikolyckor så alla hinner få sin gräsmatta i tid.

Till vissa orter väster om Eskilstuna såsom Västerås, Arboga och Köping kommer leveranserna på eftermiddagen.

Då det är ett externt fraktbolag som levererar gräsmattan kan vi inte garantera någon exakt tid, däremot kan vi framföra kundens önskemål till chauffören. Har du däremot en tidsbokad färja som ska möta upp leveransen ska du säga till vid bokning, då kan vi göra ett undantag.

När får jag veta när ungefär leveransen kommer till min tomt?

Chauffören på fraktbolaget får sitt lass dagen innan och lägger då upp sin rutt under kvällen. Oftast vet alltså inte vi förrän den morgonen när ditt gräs kommer. Om man ringer till oss under eftermiddagen innan leveransdag kan man få numret till transportledaren som oftast kan ge en ungefärlig tidsspann. OBS! Detta tidsspann är inget löfte utan ska ses som en förhoppning. Det kan hända saker på vägen eller i trafiken eller hos kunden innan dig som gör att chauffören kommer senare.

Är färdig gräsmattan på rulle garanterat ogräsfritt?

Vi garanterar inte ogräsfritt även om det är sällsynt med ogräs i rullgräset. Anledningen till detta är att vi inte besprutar vår gräsmattan 2 månader innan leverans. Vi vill inte att det ska finnas någon möjlighet att det finns rester kvar i gräsmattan då det är flera av våra kunder som har barn och husdjur som kan förtära små mängder av gräset. Det gör att enstaka ogräsplantor kan följa med. Det man då måste göra är att plocka upp och kasta den ogräsplantan.

Innehåller er gräsmatta Timotej?

Nej, vår gräsmatta innehåller 70% Ängsgröe och 30 % Rödsvingel. Timotej finns ofta i ängar och odlas ibland för att bli foder åt djur. I våra gräsmattor anser vi Timotej som ”ogräs”.

Hur betalas den färdig gräsmattan?

Vid avhämtning av den färdiga gräsmattan i våra butiker (Stockholm, Eskilstuna, Uppsala) går det bra att betala både kontant och med kort (vi tar Visa och Mastercard). Du kan även förskottsbetala vid behov. Är du företagskund och har konto hos oss kan du även välja avhämtning mot faktura.

Vid avhämtning ute på våra åkrar (i Eskilstuna) går det endast att betala kontant, vänligen ta även med jämna pengar om det går. Är du företagskund och har konto hos oss kan du även välja avhämtning mot faktura.

Vid leverans betalar du som privatperson mot faktura 10 dagar efter godkänd kreditprövning, annars mot förskottsbetalning. Är du företagskund vänligen kontakta oss innan för information om fakturabetalning.

När kan jag klippa gräsmattan första gången?

Så fort gräsmattan sitter fast i marken kan du klippa den första gången. Ta tag i gräset och lyft, hänger gräsmattan med är den inte tillräckligt rotad och behöver mer tid. Sitter gräsmattan fast kan du klippa den. Tänk på att ställa gräsklipparen på högsta höjden och att ha nyvässade blad på gräsklipparen. Använd inte robotgräsklippare första gången utan en motorgräsklippare eller åkgräsklippare. Ta bort klippet efter första gången.

Vänta därefter ett par dagar innan du klipper igen. Efter första klippningen kan du succesivt sänka höjden på gräsklipparen till den höjd du önskar. Ta max 1/3 av grässtrået åt gången.

Varför rotar inte min gräsmatta sig?

Om du har rullat färdig gräsmatta på vår eller sommar bör rotningen vara igång  inom 7-10 dagar. Lyft på gräsmattan och titta efter vita ”sytrådar”, det är rötterna. Om dessa saknas måste du kolla fuktigheten i marken. Lyft på gräsmattan och känn med handen. Om jorden är torr eller fuktig har du inte vattnat tillräckligt. Om jorden är blöt eller ”plaskblöt” har du vattnat lagom. Färdig gräsmatta som ligger i skugga behöver längre tid för att rota sig, räkna med en extra vecka innan gräsmattan rotar sig. Idealt ska en gräsmatta ha mellan 4-5 timmar sol om dagen.

På hösten tar rotningen längre tid eftersom det är lägre temperaturer. Rotningen bör vara i gång inom 10-14 dagar. På hösten (mitten av augusti och framåt) är det viktigt att jorden är fuktig och inte torr eller blöt. Lyft på gräsmattan och känn på jorden en gång om dagen och kontrollera att du vattnar lagom. Håll upp med vattningen om jorden är blöt och vattna när jorden är torr.

Vad händer om min gräsmatta inte hinner rota sig innan vintern?

Gräsmattan rotar sig långsammare på hösten än under sommaren, vilket kan leda till att den inte hinner rota sig innan vintern kommer. Under normala förhållanden fryser då gräsmattan och tinar sedan i vår och fortsätter sin rotningsprocess. Detta förutsätter dock att gräsmattan hålls fri från klipp, långt gräs och löv under vintern, att den används sparsamt under vintern samt att den får fri tillgång till vatten när rotningsprocessen börjar igen. Det är även troligt att gräsmattan behöver gödslas en till två gånger extra under våren med gödningsmedel innehållande NPK 20-3-9. Vid olyckliga omständigheter kan dock gräsmattan behövas bytas ut.

Gräscenter tar inte emot reklamationer av gräsmatta som inte hunnit rota sig innan vintern och som behöver bytas ut vid ett senare tillfälle.

Vad är det för blommor/fröstänger som växer i min gräsmatta?

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratulerar, du har skött din gräsmattan bra! Förmodligen är det grässortern Ängsgröe som blommar, kolla på bilden ovan som visar just ängsgröens frövippa. Stämmer det överens med grödan som växer i din gräsmatta?  Det är inte ofta man ser gräsets frövippa eftersom man klipper av fröstängerna, men ängsgröen kan blomma med korta frövippor, när den trivs…

Jag klippte min nya gräsmatta för första gången och klippte för mycket, vad gör jag nu?

Om du klipper mer än 1/3 av grässtrået kommer gräsmattan att se gul- och brunaktig ut i färgen. Detta beror på att i botten av gräsmattan kommer inte solen ner på grund av att grässtråna står tät intill varandra. Det är solens ljusstrålar som ger gräset sin vackra gröna färg. Då du klipper av den grönaste delen ser du endast den gul/bruna delen av strået i botten.  Varefter grässtrået får sol kommer gräsmattan bli grönare. För att skynda på denna process bör du gödsla en omgång med vår- och sommargödning (NPK 20-3-9) för gräsmattor.

Vattenstrået är gräsplantans vattenreservoar. Om du klipper av för mycket blir gräsmattan känslig för torka. Därför bör du vattna lite dagligen för att förhindra att gräset dör. Undvik att gå på gräsmattan för att undvika slitage nu när gräsmattan inte är van att vara kortklippt. Efter ca 2 veckor bör gräsmattan vara grön igen.