Kontakta Oss FÖr Rådgivning och PRISFÖRFRÅGAN
Eskilstuna 016 – 70 700
Stockholm 08 – 531 707 25
Uppsala 018 – 26 26 46
Västerås 021 - 80 33 00

  SEDUM ALLMÄNT

   

  Läs gärna mer om sedum till mark här:  Marksedum

  Läs gärna mer om sedum till tak här:  Taksedum

   

  Allmänt

  Sedum är lättskötta, fleråriga växter som kräver lite vatten och trivs där ”ingenting annat vill växa”.

  Fördelar sedummatta & sedumback

  Färdig sedummatta och sedumback är ett snabbt och enkelt alternativ till plantor. Betydligt mindre ogräsrensning behövs än vid plantering av enskilda plantor, pga den färdiga sedummattans och sedumbackens täthet. Även risken för att andra växter slår rot minskar, ex ogräs, björk och sly, vilket framförallt är viktigt på gröna tak.

  Sedumbackarna är dessutom lätta att hantera, inget ytterligare        underlag förutom takpapp behövs, samt att det är lätt att flytta ner dem om behov finns för renovering eller helt enkelt bara för att sköta om enstaka backar lite extra efter en hård vinter.

  Ändrar utseende och färg

  Sedumplantans färg och utseende varierar beroende på läge, årstid och år. Sorterna ser annorlunda ut om de växer i halvskuggigt eller i soligt läge.

  Generellt får sedum en rödaktig färg vid torka, ex under våren, och  en mer grönaktig färg när det kommer nederbörd. En härlig tjusning med sedummatta är att fördelningen mellan sedumsorterna förändras genom åren.

   

  Bilderna nedan visar samma yta och samma sedummatta vid 3 olika tillfällen på året. Nr 1 visar våren innan gödsling, nr 2+3 i juni mitt under blomning och nr 4+5 visar efterblomning i augusti.

  Generellt får sedum en rödaktig färg vid torka men återfår en grönaktig färg när det kommer nederbörd. En tjusning med sedummatta är att fördelningen mellan sorterna kan förändras
  genom åren.

  Användningsområden

  Sedummatta kan planteras i rabatter, rondeller, slänter, vid stenpartier och på tak.

  Sedummatta tål inte slitage och därför bör det undvikas att gå på den.

  Årstid

  Vår och tidig höst är normalt sett den bästa tiden att lägga färdig
  sedummatta och sedumback, men med  tillgång till vatten kan sedum planteras från maj till mitten av september.

  Sedum är mycket känsligt för hantering vid frost och minusgrader. Undvik därför att beträda eller hantera sedum under kalla förhållanden, eftersom växten då skadas.

  Färskvara

  Tänk på att sedummatta är en färskvara som ska läggas på plats samma dag den anländer eller avhämtas. Följ även våra vattningsinstruktioner noggrant.