Kontakta Oss FÖr Rådgivning och PRISFÖRFRÅGAN
Eskilstuna 016 – 70 700
Stockholm 08 – 531 707 25
Uppsala 018 – 26 26 46
Västerås 021 - 80 33 00

  UTLÄGGNING

   

  När gräsmattan anländer är du bara timmar ifrån att ha en färdig gräsmatta i din trädgård. Om man är lagom många och underlaget är klart är rullningen klart “på ett kick”. Färdig gräsmatta på rulle är en färskvara och ska alltså rullas ut samma dag som den anländer eller avhämtas! Vid varmt väder (över 20 grader) ska rullgräset läggas omgående när gräsmattan anländer till tomten/ytan. Varför är det viktigt? För att gräsmattan tar skada av värmen.

  Planera läggningen i förväg

  Planera för att kunna lägga gräsmattan samma dag (notera ej natt). Vid varmt väder (över 20 grader) ska man möjligheten att lägga gräsmattan omgående efter att den anländer till platsen, då är det inte säkert att gräsmattan klarar av att ligga kvar på pallen fram tills kvällen.

  Varje person lägger ca 30 kvm/h. I början orkar du mer och mot slutet mindre. Tänk på att om du måste bära rullarna en bit är det sällan en person hinner mer än 20 kvm/h. Om du ska lägga en större mängd bör du tänka på att du ska hinna äta och ha regelbundna vattenpauser och ändå få ut den färdiga gräsmattan i tid.

  Ta bort nätet!

  Ta bort lastsäkringen från gräspallen när den anländer till tomten/platsen.

  Plocka ner pallen!

  Gräspallen ska plockas ner till hälften när den anländer till platsen för att undvika att gräsmattan skadas av värmebildningen i rullarna. De översta 3-4 lagren ska plocka av och läggas vid sidan om på marken. När gräsrullarna får luft mår gräset bättre och värmebildningen avtar.

  Börja rulla!

  Börja med att lägga längst in i trädgården. Helst längst med en lång rak kant, då blir det mindre spill. Du kommer att bli tröttare vartefter du rullar och du kommer uppskatta att få kortare och kortare sträcka att bära.

  Gräsvåderna lägger du kant-i-kant och aldrig omlott! Rötterna måste få kontakt med jorden. Om du dessutom lägger våderna i “tegelmurs”-mönster ser gräsmattan färdig ut snabbare. Tänk på att inte lägga småbitar (mindre än 1 dm i storlek) längst ut på en kant eller hörn, då småbitar torkar snabbare än större bitar.

  Spara all kantskärning till sist, det viktigaste är att få ut gräsmattan i tid! Kantskärning gör du med en kniv exempelvis en morakniv eller brödkniv.

  Vattna omgående!

  Så fort en yta blir klar ska du vattna gräsmattan. Gräsmattan är Vattna-rullgrästörstig och det är viktigt att första omgången blir extra riklig! Upp till 5 timmar ska du vattna första dagen. Detta är särskild viktigt på varma dagar (över 20 grader).

  Därefter ska gräsmattan vattnas varje dag fram till rotning (ca 2 veckor).

  Undvik att gå på gräsmattan i 2 veckor

  Under de första 2 veckorna är det bra att undvika att gå på ytan medan gräsmattan rotar sig. När gräsmattan sitter fast (ta tag i gräsmattan och känn efter) kan vattningen trappas av och gräsmattan är redo för slit och spring! Under hösten och på skuggiga partier kan det ta upp till 3 veckor innan gräsmattan har rotat sig.

  Se VATTNING för mer råd.

  För läggning av gräsmatta under hösten se: Rulla gräsmatta under hösten

  Första klippning

  Första klippningen sker efter 2 veckor när gräsmattan sitter fast. Ta bort klippet. Se KLIPPNING för mer detaljerade råd.

  Första gödsling

  Gräsmattan ska gödslas för första gången efter första klippningen. Se GÖDNING för mer råd.

   

  UNDERLAG OCH SKÖTSEL

  UNDERLAGET> UTLÄGGNING > VATTNINGGÖDNINGKLIPPNING