Kontakta Oss FÖr Rådgivning och PRISFÖRFRÅGAN
Eskilstuna 016 – 70 700
Stockholm 08 – 531 707 25
Uppsala 018 – 26 26 46
Västerås 021 - 80 33 00

  GRÄSFRÖ

  Startbild-gräsfrö

  Fördelarna med att så sig egna gräsmatta är inte bara att det är billigare än rullgräs. Det finns dessutom ett större utbud på gräsfröblandningen. Om du har en yta med extra mycket sol och torrt läge har du större chans att få en lättskött gräsmatta med exempelvis Siesta. Om du har extrem skugga är Shadow oslagbar. Vi säljer från samma märke som vi själva använder på våra odlingar. Vi säljer endast Skånefrö som vi anser är ett svenskt kvalitetsmärke.

  När är det lämpligt att så?

  Hösten är den ultimata tiden för att så gräsmatta! I augusti och september är det fortfarande varmt i jorden och luftfuktigheten är hög. Det går även att så på våren och sommaren om du kan vattna ofta och lite.

  Underlaget

  Rött-hus-underlagMarkberedelsen ska vara densamma som för färdig gräsmatta, se vår sida om underlaget genom att klicka här. Ett gediget underlag ger en mer lättskött gräsmatta. Till skillnad från färdig gräsmatta bör man gödsla jorden innan sådd med en allroundgödning ex NPK 11-5-18 eller vår miljövänliga gödning. Använd ca 10-15 kg per 100 kvm och fräs ner gödningen ca 15 cm ner i jorden.

  Tips! Vår erfarenhet är att markens pH-värde bör ligga mellan 6-7 för att sådden ska ta sig bra. Det innebär att det är en fördel att kalka jorden innan sådd på de flesta tomterna.

  Dags att så!

  1. För en jämn spridning – dela upp ytan och fröna i lika många delar.

  2. För bästa resultat så med såvagn i en riktning och sedan därpå i vinkelrät riktning. Mindre ytor går bra att så för hand. Tänk på att det bör vara vindstilla vid sådd för hand.

  3. Mylla ner fröna med exempelvis baksidan av en kratta eller välta med en gallervält efteråt för att fröna ska komma ner i jorden.

  4. Vattna ofta, upp till 2-3 ggr per dag för att hålla jorden jämnt fuktig om det inte regnar, tills fröna har grott. Vid för mycket vatten ruttnar fröna och vid för lite torkar de raskt ut och dör.

  Ha tålamod – det tar tid!

  Att så en gräsmatta görs inte i en handvändning. En sådd kräver en längre tids arbete och tid för växa till en vacker, grön och slitstark gräsmatta.

  1. Ca 2 veckor efter sådd kan enstaka strån sticka upp ur jorden, beroende på gräsfröblandning. Siesta tar längre tid, ca 3-4 veckor.

  2. Har du inte sett något synligt resultat efter ca 1-1,5 månad har sådden troligtvis misslyckats. Då måste sådden göras om.

  3. När grässtråna blivit 3-5 cm långa under våren eller försommaren ska gräsmattan gödslas totalt 4 gånger med Vår & sommargödning (NPK 20-3-9) innan 1 september. Första gödslingen sker efter första klippningen. Vattna alltid efter gödsling om det inte regnar.

  4. Håll jorden fuktig de första månaderna så inte det späda gräset dör.

  5. Klipp ofta och lite, det ger en tätare gräsmatta. Upp till 4 gånger per vecka kan ytan behövas klippas beroende på hur mycket gräset växer. Klipp aldrig mer än 1/3 av strånas höjd de första 3-4 månaderna eftersom rötterna måste skyddas från solen och gräsplantorna behålla fukten.

  6. Bekämpa ogräs så gott det går – för hand eller med gödningsmedel med bekämpningsmedel exempelvis Stroller Plus Kombi . Var inte rädd för att gräva upp ogräset!

  Det tar tre till fyra månader innan gräsmattan kan beträdas, men kom ihåg att den inte tål regelbunden användning förrän efter ca ett år.

  Vi ställer höga krav

  Frösådd-med-barnhänder-med-

  Gräscenter AB tillhandahåller olika frösorter för sådd till gräsmatta.  Alla fröer är noggrant anpassade till den svenska marknaden vad gäller kvalitet och odlingsegenskaper.

  Odlingar av fröer följs upp och besiktigas av personal som är auktoriserade av SJV-utsädesenhet. Fröerna genomgår en grundlig bearbetning i form av ex rensning, produktionskontroll, analys och certifierieringsanalys.

  Gräscenter AB säljer fröblandningar med olika egenskaper för olika områden, varav de vanligaste listats nedan.

  Våra fröblandningar som finns i våra butiker


  Vi har 1 kg-förpackningar på alla gräsfröblandningar med undantag för Siesta, Gräscenters special och Villa. Dessa 3 blandningar finns även på 5 kg- och 20 kg-förpackningar. 1 kg räcker till ca 40 kvm, 5 kg till 200 kvm och 20 kg till 800 kvm. 

  • Gräscenter SpecialGräsfrö Villa Alla storlekar (1, 5, 20kg) är en gräsfröblandning som ger den absolut mest slitstarka och i våra ögon finaste gräsmattan, då den blir vackert mörkgrön. Passar lika bra till fotbollsplaner som till villaträdgården. Växer långsamt och har bra vinterhärdighet, vilket gör att den passar till allt från Skåne i söder till Norrland i norr.
  • Österlen Villa (1, 5, 20kg) etablerar sig snabbt och ger samtidigt en slitstark gräsmatta. Kan användas till nästan alla ändamål och på varierande underlag.
  • Villa lyx (1, 5kg) ger känslan av en exklusiv gräsmatta då gräsplantorna har fina blad. Kräver färre klippningar och har en god läkningsförmåga samt bra vinterhärdighet.
  • Siesta (1, 5, 20kg) är en långsamtväxande blandning framtagen till torra partier och näringsfattiga jordar. Klarar även skugga partier bra. Blir en vacker villamatta om den klipps men får som oklippt matta ett naturliknande utseende. Passar utmärkt att blanda med vår blomsterängsfrö!
  • Skugga (1kg finns även 20kg på beställning) är en speciellt framtagen blandning för skuggiga platser t.ex. under stora träd och buskar. Innehåller både fårsvingel och kärrgröe till skillnad från många andra skuggblandningar på marknaden.
  • Repro (Reparationsgräs) (100gr, 1kg) är en extra snabbetablerande blandning som används till snabbläkning och återetablering efter skada i befintlig gräsmatta.
  • Park (20kg) är ett lågväxande gräs med låga skötselkostnader
  • Vägslänt (20kg) utmärkt för extensiva och magra förhållanden.
  • Green (5kg på beställning) används för att anlägga golfgreener. Lågt vatten– och näringsbehov kombineras med utmärkta bruksegenskaper.

  Fråga gärna våra säljare om ni känner er osäkra om vilken fröblandning som passar er bäst.