Kontakta Oss FÖr Rådgivning och PRISFÖRFRÅGAN
Eskilstuna 016 – 70 700
Stockholm 08 – 531 707 25
Uppsala 018 – 26 26 46
Västerås 021 - 80 33 00

  RULLGRÄS

   Rulla-färdig-gräsmatta
  Våra vanliga gräsrullar (smårulle) är perfekt för dig som vill rulla själv! Den är lätt att bära och hantera vilket gör den lämplig i villaträdgårdar, även längst in i trädgården.  Skötselråd och instruktioner medföljer alltid! Färdig gräsmatta kan läggas från början av maj till mitten av oktober.

  Instruktionsfilm

  Kort information om rullgräs

  Med färdig gräsmatta går du från en tråkig jordplätt till härlig grön gräsmatta på ”ett kick”, dvs på bara ett par timmar! Vi på Gräscenter AB har mer än 35 års erfarenhet av att odla, sälja och leverera färdiga gräsmattor. Det tar oss 1,5-2 år av skötsel och omsorg innan den färdiga gräsmattan på rulle är klar för skörd! En nysådd gräsmatta kräver med andra ord flera års arbete för att nå samma kvalitet som Gräscenters färdiga gräsmattor. Med färdig gräsmatta på rulle behöver du inte oroa dig över skador på nysådden eller att ogräset tar över innan gräsmattan hunnit växa sig stark och tät.

  Olika storlekar

  Rulla-smårulleFärdig gräsmatta finns både på vanliga rullar (här kallad ”smårulle”) och ”storrulle”. De vanliga rullarna passar dig som vill rulla alltifrån små ytor på ett par kvm till stora runt flera tusen kvm.  Du kan enkelt rulla själv då rullen är liten och behändig. Den är vår populäraste produkt.

  Vår gräsblandning

  Vid sådd innehåller gräsmattan 70 % Ängsgröe och 30 % Rödsvingel av olika undersorter.  Trots vår omsorg kan sorterna ta sig lite olika mellan ändarna av fältet under åren beroende på skiftningar i jordmån. Detta innebär att färgskillnader kan förekomma när du rullar ut gräsmattan men de försvinner allt eftersom.

  Säsong

  Bästa tiden på året för läggning är augusti och september. Självklart går det att lägga under hela säsongen från maj till mitten av oktober så länge du har tillgång till bevattning.

  Leveranssätt

  Färdig gräsmatta finns både för avhämtning på någon av våra butiker (Stockholm, Uppsala eller Eskilstuna) och för leverans direkt hem till tomten. Generellt är rullgräs en beställningsvara och i normala fall brukar man behöva boka ca 0-3 dagar i förväg när du vill hämta själv och 3 dagar – 1 vecka för hemleverans. Vi tar upp lite extra varje dag till våra kontor som kan säljas på drop-in. Ring alltid i förväg och kolla om det finns något kvar till försäljning innan du kommer!

  Avhämtning-rullgräs

  Avhämtning

  Hos våra butiker finns alltid en lastmaskin på plats som vi använder för att lyfta upp gräspallar upp på ditt fordon. Mindre mängder (under ca 30 kvm) lastas oftast för hand. För att spara vår personals ryggar måste kunden själv hjälpa till vid handlastning. Vi handlastar inte över 30 kvm.

  Tänk på att hyra ett fordon som tar rätt vikt eller planera för flera vändor. Räkna med att gräsrullarna väger ca 10-15 kg/kvm. Glöm inte att ta med spännband om du kommer med släpkärra. En personbil (kombi) kan lasta upp till 20-25 kvm om det går att fälla baksätena. Kom ihåg plast eller presenning vid lastning in i bilen!

  Minsta mängd för avhämtning är 1 kvm.

  Trucklossning-färdig-gräsma

   Leverans

  Har du inte tid, släpvagn eller lastbil? Vi hjälper dig gärna! Vi levererar till din tomt tisdagar- fredagar, till de flesta orter. Normalt lossas våra leveranser med påhängstruck.

  Minsta mängd på leverans är 80 kvm. Inom Uppsala eller till de flesta orter inom Storstockholm har vi lastbilsbud som levererar mindre mängder.

  Förbered markytan!

  Hur du bereder din mark innan du får hem din nya gräsmatta läser du om här.

  Räkna ut antal kvm

  Med hjälp av vår gräsmatte-kalkylator räknar du lätt ut antalet kvm som du behöver. Tänk på att lägga till ca 5-10 % extra om ytan är en sluttning, inkluderar en kulle eller stora rundade kanter. OBS! Vi kan inte ta tillbaka rullgräs som blivit över då vi ska garantera färskt gräs till våra kunder.

  Vid större ytor

  Om du ska lägga mer än 1000 kvm kan du även läsa om Gräscenters rullgräs på storrulle.

  Vid läggning

  Planera läggningen

  Rullgräs är en färskvara som är känslig för värme. Vid för höga temperatur kan gräsmattan hinna dö medan den ligger på pall. Därför är det viktigt att ytan är klar för läggning när gräsmattan anländer. Gräsmattan ska rullas samma dag som den levereras eller avhämtas!  Vid varmt väder (över ca 20 grader) ska den läggas omgående. Speciellt om det är soligt och varmt är det viktigt att du planerar för att lägga gräsmattan på dagen och inte väntar tills på kvällen.

  Varje person lägger ca 30 kvm/h. I början av läggningen orkar man mer och mot slutet mindre. Tänk på att om du måste bära rullarna en bit så lägger du sällan mer än 20 kvm/h per person.

  Vattna dagligen

  En nyligen utrullad gräsmatta behöver vatten varje dag fram tills den sitter fast i marken. Vid varma och torra perioder behöver gräsmattan snabbt tillgång till vatten. Planera så du har tid eller hjälp att vattna gräsmattan rikligt varje dag i ca 2 veckor efter läggning. Ta exempelvis hjälp av en bevattningstimer.

  Tips och råd vid utläggning av rullgräs

  Klicka här för att komma till vår sida om utläggning av färdig gräsmatta.

   

   Gräspall-genomskinlig-bakgr

  Snabbfakta om smårulle

  1 rulle innehåller: 1 kvm
  Rullens mått: 0.6 m x 1.67 m (eller 0.4 m x 2.50; ej valfritt!)
  Normalvikt 1 rulle:10 – 15 kg
  Pallens mått:1.25 x 1.25
  1 pall innehåller:70 eller 80 kvm (ej valfritt)
  Rotsystemets tjocklek:ca 2 cm
  Minsta beställning:1 kvm

   

   

   

   

  Läs mer om våra köpregler här.

  Besök gärna vår samarbetspartner i Finland; Oravais Turf