Gräsfrö

 

Det finns många fördelarna med att så sin egna gräsmatta; det är billigt, det finns ett stort utbud av olika gräsfröblandningar och du kan själv välja det frö som passar ditt underlag bäst.  Vi säljer från samma märke som vi själva använder på våra odlingar för att alla ska kunna ta del av det bästa.

 

Välja rätt gräsfrö

Hösten, augusti och september, är den ultimata tiden för att så gräsmatta! Det fungerar även bra under våren och sommaren med ev lite hjälp av bevattning.

För att välja rätt gräsfrö måste du ta reda på vad du ska använda gräsmattan till, hur jorden under har för sammansättning och hur mycket tid du vill lägga på skötsel?

Är snabb etablering och högt slitage är Österlen Villa en bra fröblandning. Om du däremot har en slänt eller inte vill klippa så ofta passar Siesta utmärkt. För skuggiga partier passar såklart Shadow och vill du kvarterets tätaste gräsmatta passar Villa Lyx eller Parad. Se gärna mer nedan eller fråga våra säljare om vilken fröblandning som passar just er bäst.

Fröblandningar i våra butiker

Gräscenter AB tillhandahåller olika frösorter för sådd till gräsmatta.  Alla fröer är noggrant anpassade till den svenska marknaden vad gäller kvalitet och odlingsegenskaper. Odlingar av fröer följs upp och besiktigas av personal som är auktoriserade av SJV-utsädesenhet. Fröerna genomgår en grundlig bearbetning i form av ex rensning, produktionskontroll, analys och certifieringsanalys.

Gräscenter AB säljer fröblandningar med olika egenskaper för olika områden, varav de vanligaste listats nedan. Vi har även ytterligare 25 -30 andra fröblandningar som kan köpas efter beställning.


UnderlagRött-hus-underlag

Markberedelsen ska vara densamma som för färdig gräsmatta, se vår sida om underlaget genom att klicka här. Ett gediget underlag ger en mer lättskött gräsmatta. Till skillnad från färdig gräsmatta bör man gödsla jorden innan sådd med en allroundgödning ex NPK 11-5-18 eller vår miljövänliga gödning. Använd ca 10-15 kg per 100 kvm och fräs ner gödningen ca 15 cm ner i jorden.Tips! Vår erfarenhet är att markens pH-värde bör ligga mellan 6-7 för att sådden ska ta sig bra. Det innebär att det är en fördel att kalka jorden innan sådd på de flesta tomterna.

Dags att så!

1. För en jämn spridning – dela upp ytan och fröna i lika många delar.

2. För bästa resultat så med såvagn i en riktning och sedan därpå i vinkelrät riktning. Mindre ytor går bra att så för hand. Tänk på att det bör vara vindstilla vid sådd för hand.

3. Mylla ner fröna med exempelvis baksidan av en kratta eller välta med en gallervält efteråt för att fröna ska komma ner i jorden.

4. Vattna ofta, upp till 2-3 ggr per dag för att hålla jorden jämnt fuktig om det inte regnar, tills fröna har grott. Vid för mycket vatten ruttnar fröna och vid för lite torkar de raskt ut och dör.

Ha tålamod – det tar tid!

Att så en gräsmatta görs inte i en handvändning. En sådd kräver en längre tids arbete och tid för växa till en vacker, grön och slitstark gräsmatta.

1. Ca 2 veckor efter sådd kan enstaka strån sticka upp ur jorden, beroende på gräsfröblandning. Siesta tar längre tid, ca 3-4 veckor.

2. Har du inte sett något synligt resultat efter ca 1-1,5 månad har sådden troligtvis misslyckats. Då måste sådden göras om.

3. När grässtråna blivit 3-5 cm långa under våren eller försommaren ska gräsmattan gödslas totalt 4 gånger med Vår & sommargödning (NPK 20-3-9) innan 1 september. Första gödslingen sker efter första klippningen. Vattna alltid efter gödsling om det inte regnar.

4. Håll jorden fuktig de första månaderna så inte det späda gräset dör.

5. Klipp ofta och lite, det ger en tätare gräsmatta. Upp till 4 gånger per vecka kan ytan behövas klippas beroende på hur mycket gräset växer. Klipp aldrig mer än 1/3 av strånas höjd de första 3-4 månaderna eftersom rötterna måste skyddas från solen och gräsplantorna behålla fukten.

6. Bekämpa ogräs så gott det går – för hand eller med gödningsmedel med bekämpningsmedel exempelvis Stroller Plus Kombi . Var inte rädd för att gräva upp ogräset!

Det tar tre till fyra månader innan gräsmattan kan beträdas, men kom ihåg att den inte tål regelbunden användning förrän efter ca ett år.

 

Fråga gärna våra säljare om ni känner er osäkra om vilken fröblandning som passar er bäst.