Kontakta Oss FÖr Rådgivning och PRISFÖRFRÅGAN
Eskilstuna 016 – 70 700
Stockholm 08 – 531 707 25
Uppsala 018 – 26 26 46
Västerås 021 - 80 33 00

  GÖDNING

  Startbild-gödning

  Vill du ha en grönare gräsmatta? Då ska du gödsla regelbundet under säsongen (mitten av april-mitten av september). Det är tack vare näring i form av gödning som gräsmattan klarar av att tränga ut mossa och ogräs. Idag finns det även gödning som samtidigt innehåller bekämpningsmedel mot mossa och ogräs.

  Hur ofta och när bör man gödsla?

  Ett korttidsverkande gödningsmedel bör användas 3-4 gånger per år medan det räcker med att gödsla 2-3 gånger per år med ett långtidsverkande. Man kan gödsla upp till 1 gång i månaden under säsongen (fram till augusti/september).

  En nylagd gräsmatta ska normalt gödslas redan efter första klippningen. Under sommarperioder med hög värme bör man dock vänta tills temperaturen sjunkit något.  Gödsla helst vid mulet väder, eller under kvällstid, och vattna rikligt därefter.

  Brännskador-gödning-gräsmat

  Gödningspridare-med-trädgårGödningsspridare-med-handmo

  Gödsel som är inte är jämt utspritt eller som inte vattnas ner ordentligt i jorden kan bränna sönder gräsmattan. Bilden ovan visar ett tydligt exempel på brännskador efter gödning. Vid stora ytor (över ca 100 kvm) rekommenderar vi att använda en gödningsvagn för att sprida gödning. Resultatet blir jämnare vilket minskar risken för brännskador. Vår erfarenhet är att en gödningsvagn med kastplatta  ger jämnast resultat och är enkla att använda. Om man är osäker är risken för brännskador lägre med miljövänlig gödning. Tänk på att kogödsel kan ge svampangrepp i gräsmattan, välj andra miljövänligt gödsel exempelvis hönsgödsel.

  Vi har även i vårt sortiment en gödningsspridare som man kan hålla i handen av märket Handy Green. Den är bra vid små eller medelstora ytor.

  Vilket gödningsmedel bör jag använda?

  Det finns en stort utbud av gödning på markanden. Vi säljer Skånefrö, det är samma märke som på våra gräsfrö. När man tittar på gödning pratar vår personal ofta om NPK-gödning. NPK står för Kväve (N), Fosfor (P) och Kalium (K). Halterna av respektive ämne i en gödning styr vad gödningen är bra till.  Vår- och sommargödning NPK 20-3-9 20 kg

  Under vår och sommar (fram till ca 31 augusti) rekommenderar vi normalt en snabbverkande ”Vår/Sommar” (NPK 20-3-9) eller ”Långsamtverkande” (NPK 23-3-6). ”Vår/Sommar” ger en snabb effekt och passar bra till att få fart på en gräsmatta, speciellt om det är en “problem”-gräsmatta. ”Långsamtverkande” används gärna till en gräsmatta i bra skick som behövs underhållsgödslas, denna gödning reducerar även mossa. Att använda sig av ett långtidsverkande gödningsmedel sparar dessutom på miljön!Höstgödning NPK 11-5-18 10 kg (Stående)

  Under hösten (15 aug – 15 sep) rekommenderar vi normalt ”Allround/Höst” (NPK 11-5-18), “Höst” (PK 11-21) eller Biogrön (miljövänlig gödning) för att stärka gräsmattan inför vinterns vila. En annan favorit är Grönare Gräs som blandas med vatten innan man sprider ut gödningen på gräsmattan.

  Gödningsmedel i våra butiker

  • Vår/Sommar: (NPK 20-3-9) Vår absolut populäraste (och billigaste!) gödning till gräsmattan som används under vår och sommar. Ger en bra och snabb effekt och passar därför exempelvis när gräsmattan har dålig växtfart.
  • Långsamtverkande/Premium Sport: (NPK 23-3-6) Långtidsverkande gödning som sparar på miljön. Perfekt för underhållsgödning och billigare under en längre tids användande. Reducerar även mossa om det finns i gräsmattan.
  • Allround/Höst: (NPK 11-5-18). För gödning av gräsmattan under hösten samt till övriga delar av trädgården. Passar perfekt till blommor och rabatter.
  • Grönare-gräs-genomskinligGrönare gräs: Ger din gräsmatta en grönare färg samtidigt som den blir starkare och lättare står emot exempelvis mossa. Enligt vår erfarenhet minskar den risken för vinterskador som snömögel. Innehåller mer än 60 % Järnsulfat.
  • Biogrön/Miljövänlig: Organiskt basera gödning (miljövänlig) som är mild mot gräsmattan och passar i hela trädgården. Passar till buskar och fruktodlingar men även till gräsmattan under hösten. Minimal risk för brännskador och tränger även ut mossa.
  • Höst (PK 11-21): Höstgödning för gräsmattan. Speciellt framtagen för att kunna användas sent på hösten.
  • Stroller Plus T Kombi : Gödning som innehåller bekämpningsmedel som samtidigt dödar enklare sorter av ogräs som exempelvis maskrosor.

  Konsultera gärna våra försäljare om ni känner er osäkra på vilken gödning som passar er bäst.

  Underlag och skötsel

  UNDERLAGETUTLÄGGNING VATTNING> GÖDNING > KLIPPNING