Kontakta Oss FÖr Rådgivning och PRISFÖRFRÅGAN
Eskilstuna 016 – 70 700
Stockholm 08 – 531 707 25
Uppsala 018 – 26 26 46
Västerås 021 - 80 33 00

  SEDUM PÅ TAK

  Sedumtak / Taksedum

  Perfekt till gröna tak
  Sedum kräver lite skötsel, är torktåligt och har ytligt rotsystem. Detta gör att sedummattan passar perfekt på en utsatt miljö, såsom ett tak. Ett sedumtak är dessutom vackert. Tänk dig att titta ut på ett frodigt och blommande garagetak!

  Fördelar med sedumtak
  • Isolerar byggnaden.
  • Dämpar buller.
  • Tar hand om förorenat dagvattnet.
  • Förbättrar luftkvalitén, då växterna binder luftföroreningar och damm.
  • Jämnare temperatur inomhus (det blir svalare om sommaren och varmare om vintern).
  • Skyddar tätskiktet från UV-ljus, vilket förlänger tätskiktets livslängd.
  • Bra för djurlivet, ex fjärilar, insekter och fåglar.

  Olika uppbyggnader

  Det finns flera olika system och uppbyggnader till sedumtak. Vi
  rekommenderar att man följer
  respektive leverantörs rekommendationer, då det är deras garantier som gäller.

  Klicka på länkar nedan för att komma till våra exempel på uppbyggnad för respektive sedummatta:

  Uppbyggnad SEDUMBACK

  Uppbyggnad ORIGINAL

  Uppbyggnad MILJÖ

  Uppbyggnad MIX

  .

  Sedumback
  Ett allt-i-ett system med dränering, jord och sedum färdigt i en plastlåda. Sedumbackar är lätta att hantera, en person kan bära flera samtidigt. Sedumbackarna är frodiga med god artrikedom av härdiga sedumsorter.

  Sedummatta Original
  Original är odlad i Sverige och framtagen för skandinaviskt och nordiskt klimat. Sedummattan är odlad på ett nät av konstfiber som inte förmultnar.

  Sedummatta Miljö
  Hos oss är Miljö det populäraste valet till sedumtak.  Miljö och Original är odlad i Sverige och framtagen för skandinaviskt och nordiskt klimat. Sedummattan är odlad på kokosmatta som är biologiskt nedbrytbart.

   

  Sedummatta Mix
  Mix har funnits länge på marknaden och är väl beprövad på sedumtak. Sedumatta är odlad i Europa och leverantören garanterar en mossfri sedummatta. Mix, till skillnad från Original, kräver inte att skarvar behöver fyllas på med substrat.

  Brandsäkert
  Ett grönt tak måste vara brandsäkert för att försäkringen ska gälla. Våra sedummattorna till tak är godkända enligt brandskyddsklass Broof(2). Även underlaget ska vara brandsäkert, fråga oss gärna om du har funderingar.

  Rotsäkert takpapp
  Använd både ”hängslen och livrem” och montera ett takpapp som enligt tillverkaren är säker för sedumtak/gröna tak. De flesta tillverkare har rekommendationer på sin hemsida för olika taklutningar på sedumtak. För att försäkringar ska gälla ska läggningen utföras av en auktoriserad takläggare.

  Singel eller annan dränering

  Takfoten och andra avrinningsytor, ex ränndalar, ska hållas fria från sedum eller ha ett dränerande lager. För att vattnet ska ha fri framfart kan ett dränerande lager läggas    under en sedummatta. Vissa ytor är bättre att belägga med singel (obs! naturrunt och tvättat).

  Ytor, som får för lite regn, beläggs tex med singel. Intill fasader lämnas 0,5 meter från husvägg som beläggs med singel, precis som under takutsprång.

  Singel får inte läggas direkt på tätskiktet, utan läggs på ett skyddande lager med geotextil eller fuktighetshållande filt.